2007. december 31., hétfő

Könyvajánló


Arany-szútrák - Hanszakunda-upanisad

Az Arany szútrák több évtizedes elõadói tevékenység foglalatai, a Hansza-kunda-upanisad pedig a klasszikus spirituális tanítási rendszer, a tudakozódás és válaszadás ihletett összegzése. Örök hála a válaszok inspirálójának.





B. R. Srídhar: A Kutatás
Az Úr túlcsorduló szeretettel kutat elkóborolt szolgái után – az egyszerű szavak mélységes érzéseket sejtetnek. Elkeseredetten, tébolyultan keresi őket, s alig várja, hogy felszabadíthassa és hazasegíthesse elveszett híveit. Krsna hazavezet bennünket. Íme, a szeretetteljes kutatás. Nem amolyan egyszerű keresés, hanem szívből fakadó kutatás. Az Úr szíve pedig nem közönséges szív. Ki sejtheti, mennyire sóvárog elkóborolt hívei után? Jóllehet ő minden tekintetben teljes és önmagában is tökéletes, mi pedig parányiak vagyunk, eltévelyedésünk mégis gyötrelmet okoz neki. Bár ő a legfelsőbb, szerető szívének zugában mégis fenntart számunkra egy kis helyet. Ilyen a határtalan, a mindenek felett álló tökéletes Isten, Krsna.

A.Cs. Bhaktivedanta Swami: Az élet végső célja

Száz esztendeje született korunk egyik legnagyobb lelki tanítómestere, A. Cs. Bhaktivédanta Szvámi Sríla Prabhupád valóságos lelki forradalmat indított útjára, amikor a nyugati világot is megismertette a bhakti évezredes hagyományával, a tiszta istenszeretet vallásával. Ez a ritkán publikált írása nem a lelki életben kezdők számára való.




B.R. Srídhar: Az arany avatár

Kelet-Indiában, Navadvíp város közelében a szent Gangesz folyó partján egy örökzöld, madarak dalától hangos liget közepén található egy hófehér, kilenckupolás kis templom. Itt élt tanítványaival Szvámí B. R. Srídhar (1895-1988) a híres szentéletű bölcs. Napjai lelki meditációban elmélyülve teltek, amit csak néha szakított meg, hogy meghitt tanítványai szűk körében feltárja a titkos lelki bölcseletet.




Srí Brahma-szanhitá - A teremtő himnusza

Kivételes ritkaságot szeretnénk olvasóink elé tárni: az óind fohászirodalom remekét, a Brahma-szanhitát. Az anyagi világ a Legfelsőbb Személyes Isten energiájának kiterjedése, éppúgy, mint a lelki birodalom vagy az élőlények. Az óind védai civilizáció Brahmát tekinti az univerzum első teremtett lényének, az anyagvilág mérnökének, másodlagos teremtőjének. A legmagasabb intelligenciájú Brahmá négy arca a négy égtáj felé tekint, s így, valamint a világot benépesítő lények ősatyjaként, mérvadó személyiség a lelki tudományokban. A teremtés kezdetén Brahmá a mindenség eredetének kutatásába kezdett, és isteni sugallatra mantrameditációba mélyedt. A mantra az elme megvilágosodását szolgáló fohász, s Brahmá e mantra révén ébredt rá a személyes Isten kilétére, akit Góvindaként (Isten, Krsna egyik neve) magasztal.



Bhaktivinód Thákur: A Bhágavata

Mindannyiunknak el kell sajátítanunk ezt az ember és Isten kapcsolatáról szóló tudást, amirol a Bhágavata tanít bennünket. E magasztos igazságnak kellene lennie annak az útkereszteződésnek, ahol minden kutató léleknek úgy kellene találkoznia, mint egyazon iskola fiainak, hiszen e viszony megértésére törekszik minden igaz bölcselet.




A letöltések forrása: www.vaisnava.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése